El Betania i un poc d’economia verda


Els directors del Betania del any 2000 em van convidar a fer un article per al mateix. Donat que parla d’iniciatives ambientals i económiques, així com d’emprenedors, el torne a traure a la llum per si pot animar a reflexionar sobre estes activitats de la economia verda a la nostra ciutat.

EL MEDI AMBIENT NOVELDER

(Una pàgina interactiva)

 A voltes, quan sens parlar de medi ambient, el primer que ens ve a la ment son les imatges de abocadors il·legals, contaminació, incendis forestals, i tot un seguit de qüestions que, totes juntes pareixen el preludi de l’apocalipsi. Estic segur que si ens ho proposem trobem exemples positius relacionats amb l’ecologia del nostre entorn i anem a utilitzar esta pàgina, aparentment normal, però amb poders interactius per a que el lector ens trasllade els seus exemples. No fa falta tindre ordenador , esta connexió virtual amb la pàgina de la revista es de última generació, soles cal concentrar-se i apareixerà a continuació :

-si ? jo volia aportar com a positiu la gent que es dedica a fer de voluntari ambiental, informen de un determinat tema o fan campanyes desinteressadament consumint el seu temps lliure.

-Hola, jo estava pensant en la replega selectiva del vidre i el paper. La gent participa en ella i fa uns quants anys ni existia

-hombre, yo ,modestamente, en mi casa hago lo que puedo : he colocado botellas dentro de las cisternas para gastar menos agua, utilizo bombillas de bajo consumo y algunas cosillas más.

-pues en el colegio hemos ido este año a plantar arboles

-…

Be, pareix ser que la gent no té una imatge exclusivament negativista del medi ambient. Ara, altre gall ens cantaria si estretem més el tema i demanem a l’audiencia (millor dit als lectors) que aporten experiencies relacionades amb activitats econòmiques que repercuteixen en benefici del medi ambient. Anem a intentar-lo.

(passen uns segons sense cap conexió

Ja ho deia jo. De açò ja costa més … un moment que pareix que sí que va a contactar algú.

-Hola, em diuen Daniel Sala i volia aportar la meua experiència com a gestor de residus. Crec que es un tema en el que ha hagut molt de descontrol durant mots anys i es un sector que anirá a més. Sobre tot en aquells residus classificats com a tòxics i perillosos i que per eixe mateix motiu estan més vigilats. Concretament en la industria del marbre s’estan utilitzant nombrosos productes químics (resines, peròxids, olis, …) els envasos dels quals no poden tirar-se alegrement en qualsevol lloc.

-vols dir que hi ha gestors que retiren eixos bidons i els porten a un abocador en condicions ?

-home, es un sector que está introduint-se a Novelda donat l’obligació legal de que tinguen un tractament adequat. De totes formes no sempre el fi es un abocador controlat, considerem prioritari, quan les condicions del residu així ho permeten, reutilitzar-lo llevant-li els productes residuals que porten i així generem menys residus i aforrem fabricar (amb el cost ambiental que això comporta), per exemple, un bidó metàlic de 200 l. L’últim camí es l’abocador i no qualsevol, aquell que estiga legalitzat per al tipus de residu que anem a dipositar.

-hi ha moltes fàbriques que gestionen com cal els residus ?

-no son la majoria pero van incorporant-se, sobre tot les mes grans i responsables. En alguna d’estes fàbriques inclús s’ha fet una experiéncia de separar els diferents residus (fang, bidons, palets i altres) que anteriorment anaven als contenedors del casquillo i que inclús dificultaven la reutilització d’este material per a altre usos.

-Tens algún projecte en este sentit ?

-Sí, estem en tramits amb la Conselleria de Medi Ambient per a legalitzar en Novelda unes instalacions per a dipositar, clasificar i enviar cap al destí definitiu els residus toxics i perillosos que s’arreplegaríen de les industries de Novelda i dels voltants.

-Tinc que deixar-te perque crec que hi ha una altra persona intentant contactar virtualment amb esta pàgina, a vore si consegueix entrar…

-hola, buenos dias o tardes o lo que sea. Me parece muy interesante esta página virtual que habeis abierto en el Betania a aquellas personas que intentamos compaginar con coherencia nuestro trabajo con el ideal de sociedad y de respeto por nuestro entorno. No es un camino fácil pero al menos lo intentamos. Soy David Madrid, y en mi gabinete abarcamos entre otras actividades la construcción de casas bioclimáticas, es decir a construir o reformar casas de acuerdo a unos criterios ecológicos y de aprovechamiento del sol en la climatización de la casa. Las energías renovables (solar y eólica) son el complemento energético para este tipo de construcciones.

-Dices que se construye con criterios ecológicos, ¿podrías concretar un poco más qué es lo que incluyes en este concepto ?

-Brevemente podríamos citar la utilización de productos naturales (madera, corcho, piedra, mármol, barro cocido, …), la minimización a lo imprescindible del hormigón y los elementos estructurales metálicos y la utilización de tratamientos naturales adecuados, eliminada cualquier tratamiento químico que pueda impregnar el ambiente interior de la casa de partículas contaminantes así como no utilizar plásticos como el PVC. También se tiene en cuenta la orientación de la casa, evitando los puntos de mayor electromagnetismo en aquellas zonas donde permanecemos más horas expuestos, por ejemplo, en el dormitorio. Finalmente se ve complementado con instalaciones para reciclaje de las aguas residuales, separación de residuos domésticos, etc. El concepto es el de casa sana, ya que además de ecológica, una construcción con estas características revierte positivamente en la salud de sus habitantes.

-¿Tienes algún proyecto que te haga especial ilusión ?

-Hasta ahora hemos estado realizando construcción y rehabilitación de casas de campo, viviendas unifamiliares tanto en Novelda como en alguna otra ciudad de la comarca pero el gran reto sería acometer la construcción de un bloque de viviendas siguiendo los criterios anteriores y que esa construcción pionera se pudiese llevar a cabo en Novelda.

-Crec que ens hem fet una bona idea sobre el que poden ser unes activitats econòmiques que repercuteixen positivament en el nostre entorn…un moment … estic sentint l’accès d’una altra persona a esta pàgina

-Hola, he estat llegint-vos i crec que en una ciutat com Novelda falta comentar una part important de la seua economía, com es la qüestió agrícola. Estic entre els escasos agricultors que ens dediquem a la agricultura ecològica i jo concretament al raím de taula. Soc Jose Antonio Rico i porte 6 anys fent este tipus de pràctiques agrícoles i m’agradaría que la gent ho conegera. Perque no estem parlant de utopies, es pot viure d’açò.

-La gent crec que pensa que quan parlem d’ecològica ens referim a que al raïm no se’l pot posar res i que per tant estarà continuament atacat per plagues

-Sí però això no es cert. Es tracta d’una sustitució de tractaments : en lloc de adobs quimics se li posa fem o compost, en lloc de plaguicides i biocides quimics que contaminen l’aliment i el medi ambient s’usen preparats naturals de minerals, plantes, etc. tot allò complementat amb la diversificació de cultius, setos que puguen albergar predadors naturals, … Estic recordant-me d’un preparat que vaig trobar en un llibre antic i que s’utilitzava contra el oidium, els fongs i els insectes (especialment les postes invernals de ous). Es tracta del polisulfuro de calç. Encara que pot comprar-se concentrat, es molt didàctic vore com podem realitzar-lo nosaltres mateix amb elements molt simples : posem (per a 100 l.), en un bidó o caldera de ferro de 200 l. de capacitat, 10 kg. de calç viva amb 25 l. de aigua a bollir, després afegim 20 kg. de sofre. Completem fins als 100 l. i mantenim en ebullició per espai d’una hora, posant aigua calenta per a compensar les perdues per evaporació amb l’objectiu de obtenir 100 l. de polisulfuro de calç. Este preparat es dilueix per a fer els tractaments : per exemple, al 3% s’aplica per a l’oidium.

-Molt interessant. Una altra cosa que no has comentat es l’eixida que tenen els productes amb l’etiqueta de la agricultura ecològica. Els consumidors els demanen ?

-La situació es un poc a la inversa a la de la agricultura química, m’explique : jo tinc els problemes en el camp i la solució en el mercat (en quant a estabilitat de preus, mercat assegurat,…) mentres que l’ agricultor normalment te solucionats els problemes de producció, els productes quimics s’encarreguen, i tenen problemes a l’hora de la comercialització. El consumidor està disposat a pagar per saber el que està menjant, encara que això ho tenen més clar els consumidors dels països mes industrialitzats. Alemanya es l’exemple i allí no volen raïm que haja passat per càmares frigorífiques, per l’afegit de productes quimics que això implica.

-Com definiries l’agricultura ecològica en dues linees ?

-Es tracta de fer un pacte amb la naturalesa : ella et deixa produïr i tú no la destrosses i li tornes uns terrenys en iguals o millors condicions.

-Gràcies José Antonio. Amb esta última experiència crec que hem visionat un panorama divers de com es podria reconvertir certs sectors econòmics cap a possicions més ecològiques. Encara hi ha algú que vol entrar ? Anem a vore.

-hola papà. Vas a vindre a replegar-me a l’escola ?

-sí filla. Ara mateix deixe açò i vaig cap allà

-Però vi-ne en la bici, no en el cotxe que a mí m’agrada mes la bici.

-D’acord. Ara vaig.

Des de que li vaig posar la cadireta a la bici només que vol que la replegue amb ella. Bé, espere que esta conversació virtual, però real en el seus continguts, ajude a divulgar i a que la gent se inicie en el camí de una reconversió ecològica de la nostra societat.

GARCI

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles d'opinió, Ecodesenvolupament, Medi ambient, Novelda i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s